Livet som caster i Esportligaen

21. January 2021

Hver uge streames der CS:GO kampe fra YouSee eSportligaen. Dette har vi gjort siden begyndelsen af Sæson 3, og her i Sæson 4 har vi allerede haft en masse spændende øjeblikke, hvor flere hold har vist format.

Siden sidste år har vores faste CS:GO caster været Mathias “Manne” Friis, som i Sæson 4 har fået følgeskab af Niklas “HeXTag” Vichairat. Begge har de underholdt os med deres analytiske evner og massive viden om spillet, som de formår at formidle så alle kan være med.

Et helt særligt job

At være CS:GO caster kan sammenlignes med det at være traditionel sportskommentator. Man kommenterer på en kamp imens den spilles, og det kræver meget viden og verbale evner at kunne formidle det man ser på skærmen, så alle kan være med – både CS:GO eksperter og folk, der ikke nødvendigvis kender så meget til spillet.

“Der er flere forskellige måder at være caster på i mine øjne. Hvordan man tilegner sig egenskaben afhænger derfor også af, hvilken type man føler sig mest komfortabel med. Vores caster-team er et rigtig godt eksempel på dette, hvor Manne er en fantastisk play-by-play-caster, som minder lidt om en auktionarius, der konstant har fart over feltet og opfanger ethvert play og enhver handling som spillerne på serveren udfører. Personligt er jeg mere en analytiker, som ikke blot ser på hvad spillerne gør, men tænker mere i banerne omkring HVORFOR de smider en molotov her eller smoker præcis der.” fortæller HeXTag, og Manne supplerer:

“Jeg tror i høj grad det, at være en dygtig caster afhænger af, hvor kreativ man er med sit sprog, og om man evner at gøre kampen interessant, også på tidspunkter hvor spillerne måske ikke nødvendigvis leverer topunderholdning på serveren – og det er samtidig også noget af det sværeste ved at være caster”.

Et unikt indblik i holdene

Når man følger de bedste hold i en liga igennem flere sæsoner, så får man en god fornemmelse for holdenes styrker, og man kan følge deres udvikling fra kamp til kamp. For Manne er tydeligt, at niveauet er højt:

“For mig at se er der uden tvivl stærke hold og stærke spillere i samtlige af vores ligaer – men jeg kunne godt tænke mig at fremhæve vores Old Boys-liga hvor vi i år har, hvad jeg vil mene er Danmarks højeste skill level i Oldboys-CS! Bl.a. kan nævnes Wonderbai, som er kommet med sammen med sit hold MagnuTron.dk – meget seriøse og meget dygtige spillere. Derudover skal jeg helt sikkert også nævne Team NoA, som jo også spiller i vores OId Boys pokalrække, og har Danny ‘zonic’ Sørensen og flere andre CS legender på holdet” fortæller han. Hextag tilføjer:

“Jeg har selv været med fra starten af sæson 4, så i godt og vel et halvt års tid efterhånden. Allerede nu møder man nogle af de samme hold, som man enten har castet tidligere eller på anden måde har været i kontakt med før og det giver først og fremmest materiale til casting-fronten, når man kan hentyde til en tidligere kamp i forrige grupperunde. Men det sætter sit præg, når man ser holdene forbedre sig over tid.“

En casters værktøjer

At være caster kræver først og fremmest en masse viden om spillet, og nogle verbale evner, så man formår at kommunikere til seerne på en god måde. Men derudover, så har casters også nogle andre redskaber i værktøjskassen, som hjælper godt på vej.

“Jeg bruger primært demo’er og ingame-statistikker i mine analyser. Vi har dog for nyligt fået fingrene i et helt genialt stykke software ved navn “Skybox”, hvilket både jeg og min casting-kollega HeXTaG mener, vil løfte vores analyser og ikke mindst vores streams til det næste niveau. Her kan du hente alle statistikker og se alle detaljer i alle runder – og derudover også bruge softwaren til at vise de pågældende situationer, som kan have været afgørende for kampen.” fortæller Manne, og referer til Skybox.gg, som er et værktøj både castere og trænere kan bruge for at gå godt overblik over og indsigt i en CS:GO kamp, som kan være med til forbedre holdets præstation. HeXTaG tilføjer: 

“Min analyse af en kamp starter allerede om formiddagen, når jeg kigger på, hvilke hold der skal spille, hvordan stillingen ser ud i deres pulje og hvilke maps de har spillet før i tiden. Under selve kampen bruger jeg den information, som vi får fra serveren i form af K/A/D, ADR, EF osv, som vi finder på scoreboardet. Som Manne nævner, så har vi Skybox.gg, som er et program der bruges af trænere på topplan. Her har vi muligheden for at lægge demoen af kampen ind og derefter finde præcis den runde, som vi gerne vil fremhæve og gennemgå den step-by-step og forklare hvad spillerne gør og hvorfor de gør det – specielt den sidste del tror jeg på kan løfte vores niveau som castere, fordi vi kan forsøge at gå i dybden med, hvad spillerne tænker i situationen.”

Masser af fede oplevelser

Som hold er det en fantastisk oplevelse, når alle ting falder på plads, og man kan kalde sig sejrherre over en svær modstander. Men som caster er der også mange mindeværdige øjeblikke, som sætter sig i hukommelsen.

“For mig personligt var en af de allerbedste oplevelser i foråret, da jeg castede finalerne i DM i CS:GO for amatørhold med eSportligaen – her var der et hav af utroligt tætte kampe, og op til flere helt fantastiske comebacks fra de hold, der blev castet. Det var en kæmpe oplevelse for mig, og jeg håber, at vi snart kommer igennem dette ny coronavirus-problem, så vi kan komme på LAN igen…for HOLD NU OP – hvor vi glæder os til det!” lyder det fra Manne.

“DM har også en helt særlig plads i min hukommelse, men jeg har også andre historier, som er mindeværdige af helt andre grunde. Engang skulle jeg analysere en kamp imellem Gorrisen Federspiel og Team Logos. Under min analyse tegner jeg en model ved bananen (et sted på mappet Inferno i CS:GO). Mens jeg tegner går det op for mig, at det ikke helt ligner, hvad jeg havde håbet og forventet. Så jeg måtte lige skynde mig at viske ud og lukke ned for kortet og koncentrere mig om kampen igen!

Glæd dig til flere fede kampe

YouSee eSportligaen starter op igen i uge 4. Her kan du følge med, når vi viser flere fede kampe fra de bedste hold i ligaen. Følg os på Twitch, hvor du kan få notifikationer om hvornår vi er live.