30. March 2020

Hvordan træner man esport i en forening, når man ikke kan mødes fysisk? Dette er noget som mange esportsforeninger arbejder på at løse lige nu. Her er 5 gode råd til hvordan I som esportsforening griber den aktuelle corona-situation an.

Corona virussen har vendt op og ned på hverdagen for mange af os – også os, der arbejder med esport. Rigtig mange esportsforeninger er påvirket af de restriktioner, som myndighederne har sat i værks, for at inddæmme smitten. Det gør, at de f.eks. ikke kan mødes fysisk til træning og undervisning.

Heldigvis er esport fleksibel. Vi ser flere initiativer, hvor esporten tilpasser sig og fortsætter – trods de mange udfordringer. I YouSee eSportligaen har vi været nødsaget til at udsætte den femte grupperunde i sæson 3 – til gengæld har vi iværksat vores #StayHome Cups, hvor 108 hold deltager i turneringer i CS:GO, Fortnite, League of Legends og Rocket League.

Også ude i foreningerne er den normale træning mange steder lagt om. Fra at mødes fysisk, mødes man nu digitalt. Et af de steder er Faaborg Esport. Her har man valgt at udnytte esportens virtuelle potentiale. Thomas Greve er formand, og han fortæller følgende om den nye måde at dyrke fællesskabet:

“Der er ingen af os, som havde prøvet at træne esport online. Vi har haft nogle idéer, men ingen praktisk erfaring med det. Så vi prøver os frem, og lærer hen ad vejen” fortæller han, og fortsætter: “Alternativet ville jo være at vi stoppede vores aktiviteter fuldstændig, indtil vi kan mødes igen, og det mener vi ville være forkert. Vores medlemmer skal vide, at vi stadig er her, for de hungrer efter at være med”.

Kommunikationen er vigtig

Noget som mange ser som en udfordring, er kommunikationen. Hvordan formår man at formidle sin viden videre, på en måde så det bliver taget godt imod. Her er der heldigvis mange redskaber man kan bruge.

“Vi har brugt chatprogrammet Discord rigtig meget. Her har vi oprettet en række forskellige grupper, hvor vi har kunnet holde kontakten ved lige og træne. Det er vigtigt for os, at vi kan bibeholde det sociale. Det sociale fællesskab har nemlig hele tiden været en af vores fundamentale udgangspunkter, som vi gerne har ville arbejde ud fra” siger han, og fortsætter: “Det vigtigste for os er, at vores medlemmer stadig har noget socialt sammen – og det har vi opdaget godt kan lade sig gøre online. Faktisk har vi flere med i vores træningssessioner nu, end normalt, da flere kan være med, når det foregår online.”

Der er mange måder at træne på, når det skal foregå online. I Faaborg Esport har man valgt at have fokus på træningsøvelser, så spillerne får nogle færdigheder, de kan bruge. Har tages den virtuelle verden i brug, og erstatter det fysiske rum, som af gode grunde er lukket lige nu. 

“Vi laver f.eks. øvelser i CS:GO, hvor en træner stiller sig op foran medlemmerne inde i spillet og instruerer dem virtuelt. Herefter har vi f.eks. trænet smokes, hvor vi stiller os i kø og skiftes til at udføre en handling. Det er sjovt, og det minder lidt om træning i den virkelige verden.” fortæller Thomas. “I Fortnite bruger vi en anden metode, hvor vores instruktør optager nogle videoer, hvori han udfører nogle øvelser. Dem sender han ud til spillerne, som kan øve sig på dem, og når vi mødes online til træning, så skal spillerne så udføre opgaven foran træneren”.

For Thomas har det været vigtigt at holde foreningens aktiviteter kørende, også selvom Danmark lige nu er under lockdown. Og selvom der ikke er tale om fysisk fremmøde, kan man stadig inkludere fysisk aktivitet:

“Man kan sagtens have planlægge sin træning således, at bevægelse bliver en del af det. Det handler bare om at bede sine medlemmer om at komme op af stolen, og udføre nogle bevægelsesøvelser en gang imellem. Det er en god måde lige at få folk op ad stolene og røre sig lidt.” lyder hans råd. “Esporten er heldigvis fleksibel, og det er nu, vi skal udnytte dette og holde os kørende. Det er det sociale fællesskab vi skal værne om, og det kan vi gøre ved at være tilstede online”.

5 gode råd
  1. Hav tålmodighed. Vi er allesammen påvirkede af den nuværende situation i samfundet, og vi får udløb på forskellige måder. Esport kan være en god måde at få et afbræk fra karantænen, men det er nyt for os allesammen, og vi skal lære hvordan vi kan være sammen på nye måder.
  2. Del jer op, hvis I har mulighed for det. Jeres medlemmer får mere ud af at træne i mindre grupper, på nogenlunde samme niveau.
  3. Find på nogle øvelser, som kan udføres i spillet, mens du overværer dem. På den måde kan du give feedback til dine spillere.
  4. Søg evt. træningskampe hos andre foreninger. Du kan søge efter modstandere på YouSee eSportligaens Discord kanal, som mange foreninger bruger.
  5. Se bort fra evt. principper om fysisk fremmøde det næste stykke tid. At mødes fysisk er en god måde at dyrke fællesskabet, men lige nu er det vigtigt at værne om det, som I har bygget op, og samtidig være der for medlemmerne. Da vi ikke kan mødes lige nu, er online træning et godt (midlertidigt) alternativ.

Hvis du kunne tænke dig yderligere information om hvad du kan gøre som klub i disse dage, så kig nærmere på DGI’s Corona Care Package.